Hofdame met hoed horizontaal.jpg
Mama klein.jpg

Anouska Couwenhoven

Het buiten bezig zijn in de tuin, het bedenken en inrichten van borders is voor mij een feestje. Heerlijk vind ik het!

Spelen met de natuur. Meebewegen, aanpassen, erop inspelen. Rekening houden met de omgeving en de omstandigheden, ik word continu uitgedaagd. Uitgaande van mijn gevoel bedenk ik mijn plannen.

Zo is onze tuin ontstaan. Een tuin waarin wij leven, die bij ons past en waar wij van genieten. Een tuin waar wij trots op zijn, Ontstaan door passie. En wat geschiedde had ik nooit gedacht maar wel gedroomd. De tuin ging open voor het publiek! Het kreeg een naam: De Couwenhof. Regelmatig zijn er open tuin weekenden en komen er groepen langs die ik rondleid. Daar kan ik enorm van genieten.

Mijn passie voor een tuin, die gemaakt is op gevoel en vanuit mijn creativiteit, deel ik graag. Hoe mooi, hoe fijn en hoe leuk is het dat ik mijn creatieve kleurrijke energie over kan brengen in tuinen van andere mensen?

Hoe werk ik?

“Hoe bedenk je dit?” “Hoe kom je erop?” “Bedenk je die combinaties zelf?” “Hoe krijg je sfeer?” “Heb je altijd bloei in de tuin?” “Wat zijn er veel soorten bijen en vlinders, hoe kan dat toch?”

Zomaar een aantal vragen die mensen die de tuin bezoeken aan mij stellen. Vragen waar ik doorgaans hetzelfde soort antwoord op geef; Ik werk en bedenk vanuit mijn hart, vanuit mijn gevoel. Het gevoel dat de plek oproept, wat de omgeving met me doet, waar en wanneer ik kleur wil. En wat voor sfeer een bepaalde kleur en/of plant oproept, al dan niet in combinatie met elkaar.

Voor mij is het belangrijk dat ik de plek in levende lijve ervaar. Het “proeven” van de omgeving. Vanuit m’n gevoel komt mijn creatieve brein tot bloei. Daarom kom ik eerst bij u langs, om te kijken en even rond te lopen. En natuurlijk om met u in gesprek te gaan, wat ook belangrijk is. De vragen die ik dan onder andere stel: Wie bent u? Wat wilt u? Wat past er bij u als mens? Wilt u een heel nieuw beplantingsplan? Of is er een gedeelte van de tuin waar u niet tevreden over bent? Welke sfeer wilt u? Waar bent u niet tevreden over of juist wel heel blij mee? Wat spreekt u aan? Welke grondsoort is er, hoe is de ligging en hoe is het met de stand van de zon? Allerlei gegevens die een rol spelen bij het maken van een beplantingsplan. Al dan niet uitgaande van een aantal al aanwezige planten. Van daaruit maak ik een voorlopige schets om die vervolgens met u te bespreken. Waarna een definitief beplantingsplan volgt.

Vaste planten, eenjarigen, bollen en knollen samen in een beplantingsplan. Planten die met elkaar de sfeer en de kleur bepalen en die ervoor zorgen dat de tuin leeft. In samenspel met vlinders, bijen, hommels en andere insecten. Genieten!

Een terras of balkon met meer sfeer, kleur en beleving? Ook dat is mogelijk. Het stylen en restylen van potten, terras, balkon en dakterras kan ook met en door De Hofdame.

Wilt u mooie kleurrijke plantencombinaties in uw potten of bloembakken? En vindt u het moeilijk om daar geschikte planten voor te vinden? Ik ga graag met u op pad naar gerenommeerde en “groene” kwekers om een prachtige, sfeervolle combinatie samen te stellen waar u lang van kan blijven genieten.

Samenwerkingen

Ik werk vaak samen met tuin- en landschapsarchitect Joost Vos van Vos Tuin en Landschap. Nieuwe dingen creëren, verrassen met verfrissende ideeën, en het verschil maken met groen: dat is in het kort de passie van Joost Vos.

Daarbij beschik ik over contacten met gerenommeerde hoveniers.